Els camins de Fet (II). Els camins medievals

ÍNDEX D’ENTRADES

Autor: Josep Miquel Bonet Santacreu

Les notícies que tenim dels camins d’època medieval fan referència a Àger. Aquest poble ja estava ben comunicat amb una calçada romana, del segle III, de la qual encara avui en dia en queden restes ben conservades. Aquest camí venia de Lleida, pel marge esquerre del riu Segre fins Vilanova de la Barca; d’allí travessava el riu Segre, cap a Menarguens, pujava cap a Castelló de Farfanya, Os de Balaguer fins arribar a Àger (1).

Restes de la calçada romana a Ager. Any 2020. Foto Josep Miquel Bonet Santacreu

D’Àger hi havia un camí que travessava el Montsec pel Coll d’Ares i que comunicava amb Alsamora i el Pont de Montanyana.

Un altre camí sortia també d’Àger cap a Agulló, que era de carro; a partir d’aquí anava a Corçà, travessava el pont de Bellmunt, anant a Bellmunt, després Fet, Tolba i Benavarri. Suposem que es tractaria de sendes o camins de ferradura o tal i com s’anomena a Fet, “camins de potes”.

També es parla d’un camí que travessava el congost  de Montrebei (2), que segons tradició oral seria un pas molt precari, fet de fustes en alguns trams (3).

En referència al pont de Bellmunt, les seves restes son recordades per alguns dels nostres informadors. Cal destacar que temps desprès aquest pont seria destruït, i el poble de Bellmunt abandonat. Segons estudis realitzats per Francisco Rourera (4) aquest pont construït sobre el segle IV, duraria fins aproximadament l’any 1700.

Amb la destrucció o ensorrament d’aquest pont, el pas del riu Noguera Ribagorçana quedaria molt disminuït així com les relacions amb Àger i altres pobles catalans.

  1. FRANCESC FITÉ I LLEVOT. Introducció a l’estudi dels camins medievals en al zona del Montsec (segles XI-XII). La Noguera/Estudis, 1987, p. 75-96. Centre d’Estudis de la Noguera
  2. FRANCESC FITÉ I LLEVOT. Els camins del Montsec dins les rutes catalanes de peregrinació. Los caminos del arte: VI Congreso Nacional de Historia del Arte, Santiago de Compostela, 16-20 de junio, 1986, Vol. 2, 2007 (El arte en los caminos). pág. 11
  3. FRANCESC FITÉ I LLEVOT i EDUARD GONZALEZ I MONTADIT. Arnau Mir de Tost. Un senyor  de frontera al segle XI. Pàg. 49
  4. FRANCISCO ROURERA ROURERA. Estudi no publicat sobre els ponts que travessaven el riu Noguera Ribagorçana a l’altura de Fet.

NOTA: Per qualsevol comentari, dubte, aclariment o rectificació de l’escrit en aquest bloc, poden posar-se en contacte amb l’administrador en algun dels següents correus: blogdefet@gmail.com o blogdefetenespanol@gmail.com

ÍNDEX D’ENTRADES

2 pensaments sobre “Els camins de Fet (II). Els camins medievals

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close